Jak zrobić pyszne przepisy na krewetki

Jak zrobić pyszne przepisy na krewetki

Krewetki są jednym z najłatwiejszych do przygotowania pokarmów, a jeśli zrobione dobrze, mogą być smakołykiem. Krewetki powinny być gotowane do momentu, gdy będą nieprzejrzyste i różowe, a następnie powinny być uzupełnione sokiem z limonki lub cytryny. Zbyt długie lub zbyt krótkie gotowanie krewetek może spowodować, że będą one gumowate, rozgotowane. Krewetki mają wspaniały smak i są niskokaloryczne i tłuste. Zawiera również dobrą ilość witaminy D. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B.

Na początek dokładnie oczyść krewetki. W razie potrzeby usuń z nich główki, ale pozostaw ogonki. Gotuj krewetki w jednej lub dwóch porcjach na raz; jeśli ugotujesz zbyt wiele naraz, krewetki będą zbite w grudki. Rozgrzać dużą patelnię z taką ilością oleju, aby ugotować krewetki. Umieść krewetki w gorącym oleju i smaż, aż będą tylko różowe.

Jeśli chciałbyś mieć danie boczne, pieczone szparagi lub brokuły z czosnkowymi krewetkami to pyszna opcja. Możesz również zrobić danie z makaronem, gotując makaron podczas gdy krewetki się marynują. Gdy makaron będzie gotowy, wymieszaj go z krewetkami i czosnkiem. Alternatywnie, możesz użyć mrożonych krewetek.

Przed gotowaniem, zamarynuj krewetki w mieszance czosnku, pieczonej czerwonej papryki, soli i oliwy z oliwek. Jeśli wolisz, aby czas marynowania był dłuższy niż 20 minut, odstaw sok z cytryny lub limonki i dodaj go tuż przed gotowaniem. Możesz również ugotować krewetki na kuchence. Pamiętaj tylko, aby gotować je na średnim ogniu przez około 3 minuty.

Do krewetek możesz również dodać zioła. Na przykład, świeża pietruszka lub bazylia może dodać trochę smaku. Dobrym dodatkiem jest również mielona cebula. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością, ponieważ może ona przytłumić smak czosnku. Wystarczy dodać sól i pieprz do smaku. Możesz nawet użyć soku z cytryny, aby dodać pikantnego kopa.

Kolejnym krokiem w procesie przygotowania krewetek jest czyszczenie miedzianych krewetek przed ich przygotowaniem. Przed ich przetworzeniem należy je kilkakrotnie umyć, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Po oczyszczeniu można je ugotować w wodzie z dodatkiem białego wina. Następnie owoce morza mogą być gotowane z marynatą. Po ugotowaniu mięso jest gotowe do podania.

Pasta z krewetek powinna być zrobiona ze świeżych składników. Poza tym należy bardzo uważać na higienę żywności. Było wiele przypadków zatruć pokarmowych spowodowanych przez pastę krewetkową, która zawierała mięso złej jakości. Jeśli chcesz ją zrobić z mniejszym ryzykiem zatrucia pokarmowego, użyj jak najświeższych krewetek.

Kolejnym krokiem w procesie przygotowania krewetek jest ich zamarynowanie przez 20 minut. Dzięki temu krewetki nabierają bardziej równomiernego koloru i nie dopuszczają do ich rozgotowania. Podczas smażenia można również dodać czosnek lub sok z cytryny. Pamiętaj, aby dodać czosnek w połowie procesu gotowania. Podczas gotowania należy je regularnie mieszać, aby uniknąć przypalenia. Dobrym pomysłem jest również używanie szczypiec podczas przenoszenia krewetek.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane