Jak zrobić naleśniki z drożdżami

Jak zrobić naleśniki z drożdżami

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić naleśniki z drożdżami, odpowiedź jest prosta – wystarczy połączyć mieszankę drożdży, mleka i mąki. Po wykonaniu tej czynności ciasto powinno być gęste i lejące. Gdy ciasto jest już gotowe, rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i wlej ciasto. Gotuj naleśniki, aż pojawią się na nich bąbelki, czyli około jednej do dwóch minut. Po ugotowaniu podawaj na ciepło.

Tradycyjnie drożdżowe naleśniki robiło się na zwykłym mleku, ale możesz użyć każdego rodzaju mleka – nawet roślinnego! Pełne mleko, jeśli jest dostępne, jest zazwyczaj najlepsze, ponieważ nadaje naleśnikom dodatkową kremową konsystencję. Pasta lub esencja waniliowa jest również akceptowalnym zamiennikiem, chociaż wyższej jakości wanilia da ci bogatszy i bardziej kremowy naleśnik.

Powinieneś również upewnić się, że masz wystarczająco dużą patelnię do gotowania. Dzięki temu Twoje naleśniki nie będą przywierać do patelni. Używanie dużej patelni pomoże im gotować się równomiernie, ale cienka sprawi, że szybciej się przypalą. Do smażenia naleśników użyj nieprzywierającej patelni z olejem. Naleśniki powinny być gotowane dwie minuty z każdej strony. Alternatywnie, jeśli masz mało czasu, możesz użyć gofrownicy.

Po włączeniu drożdży i mąki, należy dodać do ciasta mleko i jajko i wymieszać. Po kilku minutach ciasto będzie gotowe do gotowania na kratce. Jeśli masz resztki ciasta, przechowuj je w lodówce do czasu, gdy będzie gotowe do użycia. Możesz również podgrzać je w mikrofalówce.

Przygotuj ciasto, mieszając dwie filiżanki mąki i dwa duże jajka. Dodaj szczyptę cynamonu i drobną sól morską. Następnie mieszaj przez dwie do trzech minut. Przykryj ciasto ściereczką. Piecz przez 50 do 60 minut lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość. Ciasto powinno lekko urosnąć podczas pierwszego garowania. Powinno być gotowe do gotowania w ciągu godziny. Jeśli masa będzie gotowa do podania, będziesz wiedział jak zrobić naleśniki z drożdżami.

Ciasto powinno być lekko gęste. Po wymieszaniu należy umieścić ciasto gdzieś w ciepłym miejscu, ale nie gorącym. Pomoże to ciastu wyrosnąć. Po wyrośnięciu, powinno wyglądać na bąbelkowe i być gotowe do gotowania. Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać, czy nie gotuje się zbyt szybko. Po ugotowaniu, możesz podać naleśniki od razu lub odgrzać je później.

Podczas przygotowywania naleśników ważne jest, aby dostosować konsystencję ciasta. Nie chcesz, aby naleśniki były zbyt płynne lub zbyt gęste. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, naleśniki nie urosną. W takim przypadku dodaj trochę więcej mąki. Należy również upewnić się, że ciasto jest lekko twarde i ma dobrą konsystencję.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane