Możesz przygotować puree używając blendera lub miksera. Jeśli używasz mleka matki, możesz również przygotować puree. Należy jednak unikać mrożenia mleka matki. Lepiej jest też rozrzedzić przecier przed zamrożeniem. Po zamrożeniu można go rozmrozić.
Podczas rozmrażania zamrożonego przecieru nie należy go zostawiać w lodówce. Najlepiej rozmrozić puree w lodówce w ciągu godziny od zrobienia. Można je również rozmrozić w mikrofalówce lub rondlu. Podczas rozmrażania ważne jest, aby często mieszać potrawę. Zapewni to równomierne podgrzewanie i zapobiegnie powstawaniu gorących lub zimnych miejsc.
Pierwszym krokiem do przygotowania puree jest przygotowanie składników. Aby puree było gładkie i jedwabiste, musisz dodać wodę lub inne płyny. Na przykład, jeśli używasz warzyw korzeniowych, możesz potrzebować dodać do 1 filiżanki płynu, aby przygotować gładkie puree. W przypadku owoców, może być konieczne dodanie tylko 1/4 szklanki płynu. Następnym krokiem jest blendowanie jedzenia przez kilka minut. Jeśli puree jest nadal zbite, dodaj więcej wody.
Kolejnym krokiem do zrobienia puree jest ugotowanie warzyw na parze. Gotowanie na parze pozwala zachować większość składników odżywczych w jedzeniu i jest doskonałym sposobem na przygotowanie dużych partii jedzenia. Po ugotowaniu na parze, można usunąć warzywa i owoce z płynu do gotowania. Płyn ten wykorzystasz do zrobienia puree, które również zachowa składniki odżywcze.
Podczas procesu gotowania powinieneś obrać owoce i słodkie ziemniaki. Następnie należy je przygotować, aż będą miękkie jak widelec. Kiedy już to zrobisz, powinieneś dodać składniki do woreczków. Następnie, upewnij się, że umieścisz je w lodówce. Należy również użyć blendera lub robota kuchennego, aby zrobić puree. Jeśli lubisz, możesz dodać do swojego puree trochę zdrowych tłuszczów.
Innym sposobem karmienia dziecka jest karmienie łyżeczką. Jednak może to być ograniczające dla sensorycznej i dotykowej eksploracji dziecka. Może również prowadzić do podkradania większej ilości jedzenia. Dobrą wiadomością jest to, że jeśli Twoje dziecko jest chętne do spróbowania, możesz również pozwolić mu karmić się samodzielnie.
Innym sposobem na wprowadzenie stałych pokarmów do dziecka jest robienie puree. Puree są łatwe do przygotowania i mogą być przechowywane przez dłuższy czas. Można je również zamrozić w porcjach. Na przykład, możesz zamrozić puree z dyni w tackach do kostek lodu.
Używanie robota kuchennego lub blendera to świetny sposób na przygotowanie domowego jedzenia dla dziecka. Są one łatwe w użyciu i zajmują mniej czasu niż mogłoby się wydawać. Możesz mieszać różne składniki w swoim puree i dodawać do nich różne smaki. Możesz również dodać przyprawy lub zioła do swojego puree, aby nadać mu lepszy smak.
Podobne tematy