Aby zrobić rakiję, trzeba najpierw zebrać surowe składniki. Składniki te powinny być dojrzałe i nie spleśniałe. Powinny być również rozgniecione na gładko. Możesz użyć swoich stóp lub ręcznego młynka, aby je rozgnieść. Upewnij się, że nie zgniatasz ich zbyt mocno, bo staną się gorzkie.
Kolejnym krokiem w tworzeniu rakiji jest destylacja. Proces ten jest właściwie stosunkowo prosty. Po pierwsze, będziesz potrzebował cytryn. Możesz je kupić w sklepie spożywczym, ale lepiej zaopatrzyć się w domową lub organiczną cytrynę. Będziesz też potrzebował dużego zamykanego szklanego słoika z dużym otworem.
Zacier jest następnie przenoszony do beczek lub innych naczyń. Rakja starzeje się przez co najmniej miesiąc, ale lepsze jest dłuższe leżakowanie. Podczas leżakowania można dodawać różne aromaty. Najpopularniejszym dodatkiem jest miód, który tworzy słodki trunek znany jako medika. Po leżakowaniu rakija jest gotowa do podania. Zanim jednak ją wypijesz, upewnij się, że jest całkowicie klarowna.
Jeśli szukasz wyjątkowego sposobu na uczczenie świąt, rozważ zrobienie własnej, domowej rakiji. Nie jest to strasznie trudne i może być świetnym sposobem na zaimponowanie znajomym. Rakija może być wykonana z różnych owoców, w tym gruszek i śliwek. W zależności od tego, jakich owoców użyjesz, możesz również spróbować różnych kombinacji, aby uzyskać niepowtarzalny smak.
Rakija to tradycyjny chorwacki trunek, ale obecnie jest szeroko dostępny w Stanach Zjednoczonych. Kilka lat temu znalezienie dobrego miejsca, w którym sprzedawano rakiję, było prawie niemożliwe. Dziś można ją znaleźć w wielu restauracjach i barach. Dobra rakija będzie się dobrze sprzedawać i prawdopodobnie będziesz mógł ją sprzedawać w USA. Do niedawna, aby znaleźć najlepiej smakującą rakiję, będziesz musiał podróżować do Chorwacji.
Proces rozpoczyna się od oczyszczenia Prunus Domestica i wybicia jej. Proces ten następnie wytwarza gorącą kondensację, oddzielając alkohol od grzybów. Ten gaz alkoholowy jest następnie dwukrotnie destylowany, aby wyprodukować rakiję. Ważne jest, aby pamiętać, że nie chcesz, aby rakija stała się zbyt mocna lub zbyt cienka. W przeciwnym razie skończysz z płynem, który ma gorzki smak i jest nieprzyjemny.
Rakija to mocna brandy produkowana ze sfermentowanych owoców. Jest popularna w Europie Wschodniej, a w Rumunii i na Węgrzech znana jest jako palinka. Zazwyczaj produkowana jest ze sfermentowanych lub destylowanych owoców, ale może być również wzbogacona o inne smaki. Proces ten może nadać napojowi intensywny i złożony smak.
Rakija najlepiej pić powoli. Ma wysoką zawartość alkoholu, więc pamiętaj, aby pić ją kilkoma łykami, aby uniknąć nieprzyjemnego kaca.
Podobne tematy