Jak zrobić bułkę do hamburgera

Istnieje kilka sposobów na zrobienie bułki do hamburgera. Jeśli nie znasz tej metody, możesz postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami, aby uzyskać idealne bułki. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Połącz jajko i wodę, aż powstanie pasta. Wyrabiaj ciasto, aż osiągnie temperaturę pokojową. Pozwól ciastu odpocząć przez około godzinę lub do momentu, gdy osiągnie pożądany kształt. Podczas drugiego wyrastania, dodaj ziarna sezamu, jeśli chcesz.

Po wyrośnięciu ciasta, umieść je na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj je mlekiem i posyp ziarnami sezamu. Następnie umieść je w ciepłym piekarniku na około 20 minut. Kiedy będzie gotowe, możesz wyjąć je z piekarnika i użyć do burgera. Alternatywnie, możesz zostawić ciasto w lodówce do godziny, a następnie użyć go do innego przepisu.

Kolejnym krokiem jest kształtowanie ciasta. Po wyrobieniu ciasta, należy je przenieść na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą. Każdy kawałek należy zwinąć w kulkę i wygładzić spód. Następnie, używając palców, delikatnie spłaszcz każdą kulkę. Umieść każdą kulkę na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, w odległości około 3 cali od siebie. Pozostaw bułeczki do wyrośnięcia na około 20 minut przed użyciem.

Po odczekaniu, możesz użyć ciasta do uformowania bułeczek hamburgerowych. Po uformowaniu, pokrój bułki na pół wzdłuż. Przechowuj je w szczelnym pojemniku lub na drucianym stojaku. W temperaturze pokojowej zachowują trwałość przez cztery do pięciu dni, można je również zamrozić na później. Bułki będą przechowywane do trzech miesięcy. Po tym czasie będą smakować wyśmienicie! Po schłodzeniu możesz podać domową bułkę do hamburgera swoim przyjaciołom i rodzinie.

Jeśli chcesz przygotować bułki z wyprzedzeniem, możesz zrobić je wcześniej. Wystarczy schłodzić ciasto przez noc, a następnie doprowadzić je do temperatury pokojowej. Pozwól, aby bułeczka się odkształciła, a następnie przechowuj ją w szczelnym pojemniku w zamrażarce. Możesz również zamrozić je w szczelnych pojemnikach, a następnie ponownie podgrzać w piekarniku o temperaturze 350 stopni. Ten krok jest ważny dla jakości bułki.

Burgerowe bułki są zwykle wykonane ze zwykłego chleba, który jest podzielony w środku. Są one używane najczęściej w kanapkach z hamburgerami. Są one często wykonane z białej mąki chlebowej, mąki uniwersalnej lub mąki pełnoziarnistej. Zazwyczaj przygotowane w handlu bułki do hamburgerów są już podzielone. Niektóre bułki są nawet zwieńczone ziarnami sezamu. Jeśli chcesz zrobić własne bułki do hamburgerów, ten krok zapewni, że twoja domowa bułka będzie najwyższej klasy.

Po wymieszaniu składników, pozwól mieszance usiąść na pięć minut. W ten sposób nakarmisz drożdże, które wytworzą gaz i urosną. Gdy mieszanka będzie już spieniona, dodaj mąkę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie. Możesz użyć do tego miksera lub użyć rąk. Jest to najbardziej czasochłonna część procesu, ale rezultaty są tego warte.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane