Dowiedz się, jak zrobić dobre ciasto drożdżowe, stosując się do poniższych wskazówek i porad. Przed zrobieniem chleba drożdżowego, upewnij się, że woda ma co najmniej 110 stopni Fahrenheita. Każda cieplejsza woda zabije drożdże. Możesz użyć termometru z szybkim odczytem, aby to potwierdzić. Po wymieszaniu drożdży z ciepłą wodą, dodaj trzy szklanki mąki, olej rzepakowy i pozostały cukier. Ubij ciasto za pomocą haka miksera lub ręcznie za pomocą drewnianej łyżki i trochę tłuszczu.
Zacznij od zmierzenia wody i mąki osobno. Chcesz, aby ciasto było elastyczne, ale nie klejące. Pomoże Ci w tym mikser stojący KitchenAid. Sól nie zabija drożdży, a zamiast tego dodaje ciastu smaku. Chcesz również lekko oprószyć powierzchnię mąką, aby zapobiec przyklejaniu się ciasta. Mąka pomoże ciastu wyrosnąć bez przywierania. Po wyrobieniu ciasta, posyp je solą.
Jeśli chcesz zrobić swój własny chleb drożdżowy, możesz spróbować zrobić warkocz. Dzięki temu powstanie większy warkocz niż potrzebujesz. Możesz też zrobić dwa warkocze, jeśli wolisz mniejsze bochenki chleba. Najłatwiejszym sposobem na podzielenie ciasta na dwie równe części jest jego zważenie. Po zważeniu ciasta, rozwałkuj każdy kawałek w ciasną kulę, a następnie zwiń każdy kawałek ciasta w 20-calowy sznur.
Drożdże można bezpiecznie garować w temperaturze pokojowej. Temperatura wody powinna wynosić od 105 stopni do 115 stopni Fahrenheita. Gdy składniki osiągną wyższe niż te temperatury, zabiją drożdże. Upewnij się, że postępujesz zgodnie z instrukcjami dotyczącymi przepisu na chleb, aby uzyskać idealne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodaj więcej mąki. Jeśli używasz mąki chlebowej, będziesz potrzebować więcej czasu na wyrośnięcie.
Jeśli planujesz zamrozić ciasto, powinieneś to zrobić przed datą użycia. Słodkie ciasto drożdżowe dobrze się zamraża, więc możesz je wykorzystać już następnego dnia. Możliwe jest również przygotowanie go na noc przed użyciem. Wystarczy zawinąć je szczelnie i pozwolić mu powoli rosnąć przed użyciem. Ciasto rozmrożone noc wcześniej może być podwojone, co ułatwia pracę następnego dnia.
Gdy używasz drożdży instant, nie musisz rozpuszczać ich w wodzie. Zamiast tego możesz użyć zwykłych drożdży, znanych również jako Active Dry Yeast, które muszą być najpierw rozpuszczone. Tak czy inaczej, obie odmiany dają takie same rezultaty. Możesz również użyć mieszanki tych dwóch rodzajów drożdży. Po opanowaniu jednego, będziesz robić idealne ciasto drożdżowe.
Możesz dodać dodatkowy płyn, którego potrzebujesz, aby dostosować się do niższej wilgotności powietrza. Jeśli mieszkasz na wysokości, upewnij się, że zwiększysz płyn w cieście o dziesięć do piętnastu procent. Jeśli nie masz termometru spożywczego, dodaj dwie łyżeczki cukru do ciasta. Cukier może sprawić, że gluten w cieście będzie słaby i zwiększy szanse, że ciasto rozpadnie się w piekarniku.
Podobne tematy