Jeśli kiedykolwiek byłeś ciekawy, jak zrobić pitny zakwas buraczany, oto kilka kroków, które możesz wykonać. Po pierwsze, obierz i posiekaj buraki. Następnie odmierz i zważ je, aby zrobić puree. Następnie użyj blendera lub robota kuchennego, aby zmiksować puree. Teraz dodaj olej i jajka. Wymieszaj wszystko razem. Po 30 minutach pozwól ciastu luzem fermentować i prawie podwoić rozmiar.
Skórki buraków będą zawierać naturalne drożdże i bakterie i będą naturalnie fermentować. Proces ten może trwać kilka dni, więc będziesz chciał mieć starter, aby pomóc mu wzdłuż. Możesz użyć aktywnej solanki, serwatki lub soku kraut/kimchi, aby rozpocząć proces fermentacji. Możesz również dodać kilka pokrojonych w kostkę buraków, aby nadać ciastu trochę koloru.
Solanka użyta do zrobienia zakwasu z buraków będzie miała mniej soli niż solanka używana do pikli. Potrzebna będzie łyżeczka soli morskiej na kwartę wody. Dodanie kawałków buraków do solanki zapobiegnie gromadzeniu się cukru, co może skutkować bardzo alkoholowym piwem buraczanym. Aby kontrolować ilość wilgoci w chlebie, możesz poszatkować buraki. Możesz też użyć pokruszonej wit. C lub szczypty soli. Możesz również wycisnąć rozdrobnione buraki, aby wydobyć z nich sok.
Sfermentowane buraki zawierają kilka korzystnych mikroorganizmów i witamin. Bogaty w składniki odżywcze płyn jest niedrogim napojem, gdy przygotowuje się go w domu. Można go również stosować jako sos do sałatek, zastępując ocet. Można go nawet zmieszać z sokiem. Smak jest kwaśny i ziemisty. Możesz pić go prosto lub zmieszać z sokiem, aby uzyskać pyszny i odżywczy smakołyk.
Sfermentowane buraki zawierają wiele korzystnych składników odżywczych, takich jak witamina C i fitoskładniki. Oprócz poprawy zdrowia trawiennego, buraki mają właściwości przeciwzapalne i probiotyczne. Mogą również pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych i problemów trawiennych. To tylko kilka korzyści płynących z picia zakwasu buraczanego. Zrób partię dzisiaj i czerp korzyści z buraków!
Następnie pozwól ciastu odpocząć przez trzydzieści minut. Po tym czasie lekko oprósz powierzchnię mąką. Kiedy ciasto odpocznie, uformuj je w kształt boule lub batarda, używając skrobaczki. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, możesz je zagnieść ręcznie. Po pierwszym wyrośnięciu, ciasto powinno być lekko napięte i gładkie. Gdy będzie już gotowe do pieczenia, można je przenieść na blachę.
Jeśli nie jesteś pewien, jak zrobić zakwas z buraków pitnych, zawsze możesz poprosić o radę swojego lekarza. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej unikać buraków, jeśli cierpisz na kamienie nerkowe, burakozurię lub zaostrzenie podagry. Pamiętaj, aby kupować składniki organiczne i używać odpowiednich narzędzi. Jeśli nie jesteś zaznajomiony z fermentacją, możesz skonsultować się z lekarzem przed wypróbowaniem jej na własną rękę.
Podobne tematy